Att leda sig själv i kris. Verktyg 2 – Framtiden är inte inställd

Att leda sig själv i kris. Verktyg 2 – Framtiden är inte inställd

15 April 2020 …

Krisen kommer som en oväntad och ovälkommen gäst i våra liv. Den ställer sig i vägen för vardagens lunk och rubbar våra framtida planer, mål och visioner. Det gillar vi såklart inte och det är bland annat därför som den ofta är så jobbig för oss. 

Som utlovat tänkte jag finnas här lite extra just nu så att vi tar igenom det här tillsammans. Denna gång tänkte jag att vi skulle titta på ett mycket lömskt fenomen i vår mentala värld – förväntningar! De som kan få oss att ligga vakna, längta och räkna ner timmarna. Samtidigt kan de få oss att tappa allt – hopp och riktning och göra livet extra tufft för oss. Verktyg 2 lär oss mer om detta. 

Redo?

Verktyg nr 2. Framtiden är inte inställd

Inom motivationsteorin är det bevisat att vi människor behöver mål och mening för att känna oss motiverade och känna hopp inför framtiden. Det är därför som vi ledarutvecklare uppmuntrar dig till att utkristallisera dina drömmar, vision och mål.

När vi sedan jobbar i linje med önskade riktning fylls vi av stolthet och tillförsikt. Inte allt för sällan skruvar vi upp våra drömmar och mål. Jag litar på mig själv och törs därmed våga ta lite extra och kanske drömma ännu lite större. Så långt är allt toppen! Precis som det ska vara! 

När vi får oväntat besök
Men…det vi behöver ha med i kalkylen när vi jobbar med vår personliga utveckling är att livet inte alltid kan gå som på räls mot den framtid som vi har målat upp. Vi ska självklart sikta på det vi önskar och vill och göra allt som krävs för att nå dit, men att ta det för givet och ha en förväntan om att allt ska slå in är inte realistiskt eller hälsosamt.

En del hinder som kommer i vår väg är tillfälliga och allt de gör är att de förlänger tiden tills vi når vårt mål. I det fallet gäller det att ha tålamod och jobba vidare så gott det går. Många gånger kan det kräva att vi tar alternativa vägar fram till målet. Har du en sådan situation och inte kommer på vilka vägar du kan ta är tipset att du ser till att omge dig med personer i din närhet som kan hjälpa dig att få fram idéer till alternativa vägar. Går det till exempel inte just nu att sälja flygresor så gäller det att snabbt ställa om och hitta något annat gångbart att sälja och göra…

Svårare blir det när ett hinder verkligen sätter fullt stopp för en dröm eller ett mål. T ex om du strävat efter att bli pilot, men inte kan bli det på grund av att du inte fick klartecken på syntesten. Då går det inte att ta några alternativa vägar framåt till att just bli pilot. I sådana fall gäller det att söka nya mål och drömmar framåt och söka efter det som kan vara möjligt! 

Framtiden är här och den kommer
I båda fallen ovan finns det en framtid som väntar även om det inte blev det som initialt hade tänkt oss. Det vi behöver lära oss är att vi inte fullt ut kan regissera den! Och att det är något vi måste acceptera. Därför bör vi även vara lite försiktiga med just förväntningar, för i dem ligger en tanke om att vi ska få det som vi förväntar oss…och det ska gärna bli det sättet som vi tänkt. Om vi inte vill riskera att hamna där är det bättre att försöka att leva i det berömda nuet och fokusera på att vara tacksam och glad för allt det som finns här och nu! Samtidigt som vi jobbar så gott vi kan mot våra mål. Men vi tonar ner våra förväntningar…Då kommer framtiden att komma och den är inte ”inställd” eller på ”paus”. Det känslotillstånd som många vittnar om just nu.

Framtiden kommer och den ligger i varje minut som vi har framför oss. Den kanske inte blir exakt som du har förväntat dig, men den kommer och ju mer vi accepterar att vi inte kan regissera den – desto bättre kommer den att bli.

Avslutar författaren Stig Johansson citat ur hans kända dikt Förlusten.
”Alla dessa dagar som kom och gick. Inte visste jag att de var livet”. 

Stay home and stay safe så hörs vi snart igen!

Tillsammans gör vi skillnad och sprider positiva ringar. På riktigt!

Therese Hoveman
Situationsinriktad Ledarutvecklare 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *