Dags för medskaparsamtal? 

Framtidssäkra ditt ledarskap

 

Som du märkt av tidigare inspirationsbrev kretsar mycket av vår vardag just nu kring att förstå vilket ledarskap vi behöver utveckla för att leda den unga generationens arbetstagare på ett framgångsrikt sätt. Detta eftersom vi har märkt att många av er ledare “brottas” med denna fråga. Denna gång ger vi fyra tips på hur vi behöver uppgradera vårt ledarskap för att få de unga förmågorna ombord till framtiden på ett hållbart sätt!

Inte bara jag. Vi.
Tiden är förbi när vi kan luta oss mot en hierarkisk ordning och ett tänka ” Det är jag som är chefen. Jag bestämmer och du gör som jag säger”.
Vår unga generation har ingen överdriven respekt för auktoritärer. Tvärtom. De ser snarare en auktoritär stil som något svagt och uttråkande. Inte sällan utmanar de dessa ledare på ett eller annat vis. Oftast väljer de att lämna arbetsplatsen.

Tips! Vill du säkerställa en god kontakt och lägga grunden för ett produktivt medarbetarskap behöver du möta dina unga medarbetare med ett “vi-perspektiv”. Så istället för att ge direktiv, testa istället att ställa mycket vi-frågor. 

Exempel:
“Vad behöver du av mig för att du ska lyckas i ditt arbete?”
“Vad kan vi göra tillsammans som gör att vi blir ett bra team?”

Pssst….! Har du ungdomar i ditt hem? Samma tips funkar även hemma… 

Vi lär av varandra
Många unga har trots sina ringa år byggt upp en gedigen kunskap och erfarenhet av saker som vi “uvar” sällan har en aning om. Säga vad man vill om YouTube, TikTok och andra nätforum, men rätt använt är det en källa till mycket inspiration på ett effektivt sätt. 

Tänk därför hela tiden – vad kan vi lära oss av varandra? Så att du inte lockas till att tänka att det bara är du som har saker att lära ut.

Tips!

  • Låt gärna en ung förmåga sätta ihop din nästa PPT presentation. Den kommer med stor sannolikhet att se mycket fräschare ut.
  • Skaffa en ungdomsmentor inom er verksamhet som kan lära dig mer om hur unga idag tänker och vad de kan bidra med.
  • Många unga är bra på att samarbeta gruppvis. Sätt gärna ihop ett projekt och låt en grupp unga få driva det. När de sedan lyckats – låt de få visa upp sitt projekt för hela organisationen som inspiration. Det får de unga att känna sig inkluderade och viktiga. Dessutom vill de ofta gärna på prova sina vingar tidigt och visa vad de går för.

Pssst…! Funkar även hemma. Fråga din ungdom hur man bör steka en fisk till perfektion. Om de inte vet kommer YouTube berätta det för dem och de vill gärna visa dig sedan hur man gör.

Visa mig vägen!
De unga som visar på extra driv behöver få veta vilka vägar som finns för dem i verksamheten redan nu. Du kan ni inte vänta med att presentera de möjligheterna om ett år eller vid nästa medarbetarsamtal.

Tips! Ha löpande Medskaparsamtal. Minst en gång i kvartalet. Där pratar ni om hur ni tillsammans ska nå framgång idag och i morgon. Var tydlig med vilka karriärvägar som finns och vad som krävs i varje steg. Följ upp och coacha längs vägen. Gör ni inte detta löpande kommer den unga förmågan inom kort att söka sig till nya arbetsmarker. De vill vara på en plats där deras potential (idag och imorgon) vårdas ömt och värdesätts.

Det finns en enorm kraft att utvinna när dessa två världar möts och tycker du att det ibland blir kämpigt försök zooma ut och titta på det som händer med stor nyfikenhet och fundera på…vad är det JAG behöver lära mig i denna situation? Vad kan JAG göra annorlunda i min roll?
Att de unga har en del att jobba på – det vet vi och det var därför som vi även startade Future On Board. Men våra unga kan inte lyckas om vi seniora ledare inte möter upp och utvecklas från vårt håll! Läs gärna mer om futureonboard.com eller kontakta oss om du är nyfiken.

Behöver du fler tips, utbildning, råd eller support kring ledarskap och företagsutveckling så finns vi här! 

Vi önskar dig en God Fin Jul och så skapar vi ett Gott 2023!

Tillsammans gör vi skillnad.

Therese, Ola, Susanne och Andreas 

Lämna en kommentar

Logga in