Dags för tredje delen “S:et” i vår miniserie kopplat till “K.O.S.T” – den viktiga balansen mellan Krav-Omtanke-Stöd-Tillit. En enkel minnesregel som underlättar när vi ska leda oss själva – och andra!
Balansen viktig mellan Krav-Omtanke-Stöd-Tillit
För att få till resultat på ett hållbart, motiverat och ömsesidigt sätt är mixen av Krav-Omtanke-Stöd-Tillit grundläggande. Du kan tänka på dem som fyra enskilda parametrar där du behöver ha god balans mellan dem för att få resultat. Både när det gäller att leda dig själv och andra. Förra gången fokuserade vi på Omtanke. Missat? Du finner artikeln på www.situationsinriktad.se.
—————————————————————————————————————-
Ställ inte krav utan att erbjuda stöd
Förra gången berörde vi vikten av att (våga) ställa tydliga krav. För att möjliggöra att du får resultat av dina ställda krav behöver du ha rätt balans mellan krav och stöd. Och kom ihåg – ju större krav du ställer, desto mer stöd behöver du erbjuda.
Stöd kan se mycket olika ut…
– Aktiv hjälp
– Utbildning
– Träning. Möjlighet att få testa sina kunskaper
– Att finnas tillgänglig längs vägen
– Professionellt expertstöd
– Etc.
Krav med tydligt stöd kan låta så här:
– Jag behöver dig på arbetsplatsen och att du fungerar i din roll. Som vi pratat om finns det inget här på arbetet som påverkar din prestation, utan det är något annat. Du får gärna berätta för mig så att även jag kan stötta dig, men du behöver inte. Du behöver dock fungera i din roll och vi kan erbjuda dig stöd om du behöver. Säg bara till. Annars behöver du hantera situationen själv eller söka upp stöd på egen hand. Fundera gärna på detta samtal och hur du vill gå vidare så tar vi nytt möte om två dagar. Samma tid.
– Nej, det var ingen fråga om du kunde städa ditt rum. Det är en enkel regel vi har här hemma att det ska vara undanplockat och städat innan helgen. Klarar du inte av det på egen hand rekommenderar jag att du hyr in en städfirma. De tar cirka 500 kr/h och fint blir det! Då det är ditt rum är det såklart du som tar kostnaden. Du väljer själv älskade goding.
– Det du begär av mig klarar jag inte av att reda upp och det funkar inte längre att du X något allvarligt problem X. Vi båda far illa i detta och jag vet att du kämpar, men jag behöver vara tydlig här. Du kan inte längre göra så här XXXX. Du har personliga problem och dem kan jag tyvärr inte hjälpa dig med. Jag älskar dig av hela mitt hjärta och jag vill inget hellre än att du ska må bra och fungera, men jag är inte expert och du behöver professionell hjälp.
Att våga ta emot stöd
Många har svårt att ta emot hjälp/stöd. Precis som att det skulle vara en svaghet eller att man riskerar att hamna i tacksamhetsskuld. Ännu värre att det känns som att “någon har en hake på en”. Det mesta inom det träsket är hjärnspöken och det handlar mer om dig än om givaren. Du behöver helt enkelt träna på att lita mer på dig själv! Men OM det skulle hända att du hamnar i kläm, så är det sällan en världskatastrof och försök att inte dra alla över en och samma skuldkam. Just den personen kunde du inte lita på, men det ska inte andra behöva lida av. Dessutom kan det ibland finnas skäl till att andra inte lyckas leva upp till alla förväntningar hela tiden, så det kan vara värt att även stämma av…Vad var det som gjorde att du inte stöttade mig fullt ut som du sa att du skulle göra? Speciellt i en stund då jag behövde dig som mest? Jag anklagar dig inte. Jag bara undrar. Kanske finns där ett bra svar. Kanske inte. Du väljer själv vilken roll denna individ ska ha i ditt liv framöver.
—————————————————————————————————————-
Ensam kan visst vara stark. Ibland
Ibland kan livet vara utmanande och då är det gott att ha en inre vältränad supporter. En inre kraft och röst som du kan dra nytta av. Ibland kan det vara nyttigt att prata med sig själv på samma sätt som man pratar med andra. Vad hade jag gjort för någon annan i denna situation? Vilket support hade jag erbjudit? Vilka råd hade jag varit villig att ge om jag blev tillfrågad?
Testa att applicera dem på dig själv…
Som chef är man av naturen även ofta väldigt ensam. Vissa saker går det inte att prata med personalen eller chefen om. I privatlivet kanske det inte heller är så passande eller kul att ventilera arbetsrelaterade utmaningar.
Här vet vi att vi som ledarutvecklare har en viktig roll. Vi ger stöd när du behöver och vi ser till att du får tränat upp din inre supporter. Det är därför som vi ofta låter dig lösa nästa situation (på samma tema) helt själv. Nya utmaningar behöver man ofta stöd i att hantera, men när reprisen kommer – då vill vi att du ska vara redo att ta itu med den själv! Och det vet vi att du kan, för vi ger oss inte innan vi vet att du kan använda verktygen och tänka i rätt banor kopplat till situationen.
Det är vårt jobb att se till att du utvecklar din inre styrka. Så ensam är visst stark! Fast ibland är det klokt att ta hjälp. Speciellt när det är nya saker på ingång. När utmaningen är större än resurserna. När du behöver draghjälp.
Det är det som är en ynnest i detta yrke. Att se dig och dina situationsinriktade kollegor tackla situation efter situation. Svårare och svårare för varje gång. Vi ser även vad det gör med dig. Nästa gång är blicken stadigare. Hållningen mer upprätt. Rösten mer samlad. Du utstrålar kraft och lugn. Bättre kvitto kan vi inte få. Eller hur!?
—————————————————————————————————————-
Kryssa lugnt. Våga ge och ta emot hjälp i massor tills vi ses nästa gång!
Tillsammans gör vi skillnad. På riktigt.
Therese och Ola
SITUATIONSINRIKTAD LEDARUTVECKLING
Mail: utvecklas@situationsinriktad.se
Tel. 0706-98 37 34