Hur vill du uppgradera dig under 2022?
Att genomgå personliga uppgraderingar kan vara precis lika jobbigt som att trycka “ja” när datorn undrar om du vill installera en uppdatering av operativsystemet… Man vet att det kommer att kräva mycket trixande och energi för att bli kompis med det nya systemet. Samtidigt är man smärtsamt medveten om att det får större konsekvenser om man avstår. För eller senare kommer dessutom systemet att tvinga oss till att köra igenom uppgraderingen. För att vi inte ska behöva vara med om så drastiska åtgärder rekommenderar vi små och gradvisa uppdateringar. Och du behöver inte lyckas varje gång. Du har en ny chans till reflektion och förbättring varje sekund. Om du vill!
Ta det i små steg
Det är allt för vanligt att vi sätter för höga och drastiska mål. Inte minst kring nyår…?
“Nej nu jäklar. Nu ska jag tillbaka till den form jag hade när jag var 25. Väck med allt sött. In med en anmälan till Klassikern. Nu kör vi!”
Ibland funkar denna strategi. Oftast inte.
– Ju längre ifrån 25 års-strecket du är, desto mer inlyssnande mot din kropp behöver du vara. Din kropp förändras och det är naturligt.
Du behöver möta målen på den nivå som din kropp befinner sig – idag.
– Större förändringar är bättre att ta stegvis. Att till exempel börja tokträna utan att ha gjort det innan brukar leda till trasiga hälsenor och slitna knän. Från 0 till 100 och tillbaka på 0. Stor risk att det tar lång tid för kroppen att återhämta sig…och…
– .. stor risk att både självkänsla och självförtroende följer med ner i “fallet”?
Ett alternativ är att ta en sak i taget!
Spänn bågen lagom mycket. Ansträng dig. Gör det. FIRA!!! Sätt nästa delmål. Kamma dig. Dyk upp. Gör. FIRA!!!
Spänn bågen ännu lite mer…så ja! Nu är du igång och kan sätta lite mer revolutionerande mål. Heja dig!
Har du någon “uppgradering” du skulle vilja göra under 2022? Vad skulle vara ett första micro-steg för att nå detta mål?
Börja där! Ta sedan nästa steg, osv…
Vinsten med veckomål
Titeln på det här nyhetsbrevet är 2022.4, vilket ska relatera att vi nu har nu kommit till vecka 4 på detta nya år. Nu återstår 48 veckor och vill du kan du uppnå underverk i din egen utveckling genom att arbeta med små delmål sk. veckomål.
Åter till exemplet med Klassikern…Vill man göra en sådan och befinner sig ganska långt ifrån den träningsmässigt är veckomål en klok strategi. Ligger Lidingöloppet först? Börja med att se vad du går en km på idag. Ta sedan försiktig reda på vad du joggar en km på idag. Sätt upp ett realistiskt träningsprogram med tydliga veckomål och ta ett steg i taget. Gå 1 km. Gå 5 km. Jogga 500 m. Jogga 1 km…Osv.
Öka på successivt över tid och följ din plan. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv och lyssna in både kropp och sinne. Går det för fort fram, backa ett snäpp tills du är redo att fortsätta framåt!
Vill du bli en bättre ledare? Sätt upp ett nytt “ledarträningsmål” varje vecka. “Denna vecka ska jag träna på att bli en ännu bättre lyssnare. Jag ska hålla truten och låta den jag pratar med få prata till punkt”. Nästa vecka ska jag ” Träna på att försöka att lyssna rent…utan mina egna referensramar/känslor och tankar som stör. Bara lyssna på den andra och försöka förstå vad den tänker/känner…”
Har du medarbetare är denna metod minst lika viktigt. Oftast ställer vi som chefer allt för höga och övergripande mål.
Säkerställ att det övergripande målet har tydliga realistiska delmål. Gärna på veckobasis! Låt medarbetaren själv få ta fram delmålen. Följ upp delmålen regelbundet och coacha/stötta vägen fram. Det blir tydligt var medarbetaren befinner sig i sin utveckling och prestation och det blir lättare att sätta in rätt åtgärder. Dessutom bygger det upp medarbetare som tror på sig själva och som får motivation av att lyckas!
Har du inte redan prövat denna veckometod. Testa några veckor så lovar vi att du kommer att få positiva effekter!
Uppdateringar från oss
Även härifrån försöker vi att leva som vi lär och här kommer några mycket framåtsträvande nyheter.
* * Varmt välkommen Susanne! * *

Susanne Vanselius är ny ledarutvecklare i Syd och Väst och med Susanne i teamet har vi en rutinerad ledarutvecklare med över 30 års erfarenhet av utveckling av att utveckla individer och organisationer genom att lyfta förmågan att kommunicera och leda, skapa starka relationer samt att stärka mod och självförtroende. Susanne har jobbat med allt från enskilda individer till ledningsgrupper i stora och små företag, främst i Norden.
Susannes styrka ligger i att skapa förtroende och att våga utmana för att lyfta nivån på resultaten. Hon drivs av att bidra till att människor plockar fram och använder hela sin potential.
** Future On Board **
Ett helt nytt koncept lanseras i dagarna inriktat på den yngre generationen, 18-30 år. Många av våra ungdomar är inte “ombord” till framtiden. Utbredd psykisk ohälsa, stor andel utan godkända slutbetyg i grundskolan, allt fler som står utanför arbetsmarknaden (Covid har försvårat det ytterligare) och många visar på svårigheter att klara de krav som ställs i arbetslivet. Vi träffar dagligen ledare som kämpar för att hantera och rekrytera unga professionella. De säger att de antingen har många ungdomar som går för fort eller inte alls. De som jobbar springer för fort och gör för mycket. Samtidigt är det för många som inte ställer upp alls eller som är mycket sköra när det kommer till motivation, eget ansvar och motståndskraft.
Vi måste överbrygga detta gap och se till att de unga klarar av arbetslivet. Vi har erfarenheten, verktygen och kunskapen för att kunna hjälpa till i lösningen av detta. Därför lanserar vi F.O.B. och Sverige är först ut. Mer info kommer!
Läs gärna mer på www.futureonboard.com och adda “futureonboard” på Instagram.
—————————————————————————————————————-
Vi hörs snart igen! Ta hand om dig!
Tillsammans gör vi skillnad. På riktigt.
Therese, Ola, Susanne och Rami